• Újabb bizonyíték a kerek Apple Watchra

  Bár ezúttal is „csak“ egy nyilvánosságra került szabadalomról van szó, valamivel biztosabbnak tűnnek a jelek arra vonatkozóan, hogy az Apple komolyan érdeklődik a koncepció iránt. Ha másért nem is, mérnöki szempontból jó kihívás lenne.

  Nem a mostani az első alkalom, hogy kerek Applew Watchra vonatkozó szabadalomra bukkantak az Apple háza táján. Ezúttal azonban a megszokottnál valamivel több jel mutat abba az irányba, hogy egy komolyan fontolóra vett fejlesztési irányról lehet szó. Bár a szabadalmi leírás alapvetően csak a kerek kijelzők általános megvalósíthatóságának problémakörét járja körbe, pár helyen azért megemlítik az okosórákat is, mint potenciális célterületet.

  A pixelek általában négyzetes alakban rendeződnek. Azonban ez a négyzetes elrendezése a pixeleknek nem megfelelően illeszkedik a kerek formával rendelkező eszközökhöz. A kerek kijelzőknek jellemzően van egy „gyenge pontjaik“. Ezeken a területeken a jelek túl sűrűek lehetnek, ami az adott terület nem megfelelő működéséhez vezethet. Ennek kiküszöbölésének érdekében kívánatos lenne, ha képesek lennénk kerek, vagy hajított szélő kijelzők előállítására.

  A szabadalmi leírás ezután elég hamar belemegy a komolyabb technikai részletekbe, így azt meghagynánk az erre fogékonynak átolvasásra. Ami számunkra inkább érdekes ebből, az a kerek Apple Watch újra aktualizálódó kérdésköre.

  A Patently Apple rávilágít, hogy a szabadalom beadási idejéből következtetve joggal remélhetjük, hogy nem csak egy elvetélt ötletről, vagy egy 120. szabadalomról van szó:

  Tekintve, hogy az Apple 8 hónappal az első, négyzetes kijelzővel szerelt Apple Watch debütálása; valamint feltehetően évekkel az első órára vonatkozó szabadalmak benyújtása után adta be most tárgyalt kérelmét, arra következtethetünk, hogy a vállalat utasításba adta a mérnököknek, hogy dolgozzanak a projekten. Szóval nem egy elutasított dizájnötletről van szó, hanem egy célirányos megoldásról egy kerek kijelző létrehozásának érdekében, amely alkalmas lenne az Apple Watch paneljének, abban az esetben, ha az Apple úgy dönt, hogy bevezeti a terméket a piacra.

  Persze még ez sem jelent semmi biztosat – szabadalmak gyakran jönnek-mennek az Apple környékén, az is simán lehet, hogy a fejlesztést csak egy későbbi fázisban állították le. Figyelembe véve azonban, hogy több elemző és jós is nagyobb dizájnváltást vár az idei Apple Watch szériától, máris kicsit gyanúsabbak lesznek az efféle beadványok.

  Szó se róla, a kerek számlap biztosan kevésbé praktikus lenne mérnöki oldalról, ugyanakkor biztosan sokaknak – köztük nekem is – szimpatikus lenne egy, a klasszikus órákat jobban idéző formavilág.

  forrás: imagazin.hu