• Sokkal ellenállóbbá tenné a MacBookok billentyűzetét az Apple

  Mit szólnál, ha olyan notebookot vehetnél, amit bármilyen baleset ér, bírja a ráborított kaját és lötyiket? Az Apple-nek már létezik egy erre vonatkozó szabadalma, a kérdés, hogy végleges termékben is találkozunk-e ilyen megoldással. 

  Kifejezetten szeretjük az Apple új Butterfly fantázianévre keresztelt billentyűzetét, amely mostanra a második generációját éri. Persze az előzőt is szerettük, viszont az új kialakításnál szemmel láthatóan kisebb részeket hagytak a mérnökök a billentyűk körül, így a kosz is kevésbé tud a gombok alá szorulni.

  Egy 2016-ban bejegyzett és nemrég közzétett szabadalom szerint ez korántsem bizonyult elég hatásosnak. A dokumentum szerint az Apple egy olyan megoldáson gondolkodik, amely segítségével megelőzhető lenne, hogy mindenféle törmelék, morzsa és cseppfolyós anyag bekerüljön a billentyűzet alá.

  Ez azon felül, hogy a billenytűk szorulásához, beragadásához vezet, a számítógép hardverében is kárt tehetnek, főleg a durvább anyagok, mint a cukros üdítők vagy például a körömlakk. Egyáltalán nem ritka, hogy a szervízben hasonló rémséget visznek be a tulajdonosaik. Egy kis marha pöri, kenyér morzsa, Jägermeister egy 6-8 éves gép alaptartozékai.

  A beltartalom felgyülemlését pedig egy kefés módszerrel oldaná meg az Apple. A 2015-ben először a 12”-es MacBookokban bemutatott Butterfy billentyűzet működési mechanizmusa, ahogy a neve is mutatja, pont olyan, mint a pillangó szárnyáé. Ezáltal elméletileg rövidebb a gombok útja, és teljesen egyenes is, így gyakorlatilag egy tömítő megoldással kiküszöbölhető lenne, hogy bármi a bekerülhessen a gombok alá.

  Az anyag egész egyszerűen a gomb és mozgató egységek közé kerülne, így akár folyadék borul a billentyűzetre, akár más oda nem illő étel, ital, macska szőr és a többi, az nem tudna ennél a rétegnél lejjebb hatolni, illetve könnyebben tisztíthatóvá is válna. Az elv hasonló, mint a néhány éve divatját múlt gumi billentyűzeteknél, ahol pont ez volt a húzó funkció: akármennyi dobálást és végtelen mennyiségű szennyeződést kibírt, sőt mosható volt.

  Az egyetlen hátrányuk csak az volt, hogy roppant kényelmetlen volt rajtuk gépelni. Ha az Apple jelenlegi formáját megtartva a billentyűzetnek tudna olyan átalakítást végezni, ami megóvná még az öregecske gépeket is az idő próbájától, az sok-sok balesetmentes évet és boldog felhasználót eredményezne.

   

   

  forrás: imagazin.hu