• Mostantól kikapcsolható az iPhone-ok lassítása!

  Ráadásul nem is akárhogy! Az Apple szépen megcsinálta a leckét, és olyan adaptív önszabályzó technológiát dobott össze, hogy abba tényleg nem lehet belekötni. Kijöttek az új 11.3 béták, sok újdonság az akkumulátorkezelés terén!

  Az Apple egy nagyon részletes Support oldalt szentelt a témának, amely magyar nyelven is elérhető, úgyhogy a továbbiakban innen fogok idézni, de előtte röviden összefoglalva a lényeg:

  • a funkció egyelőre béta, szóval lehetnek furcsaságai
  • a Beállítások > Akkumulátor > Akkumulátor állapota (béta) menüpontban érheted el
  • az úgynevezett teljesítményfelügyeleti funkció szabályozza a lassítást
  • ez alapvetően a 11.3-ra frissítéskor kikapcsolt állapotba kerül
  • viszont az első hirtelen leállást követően magától bekapcsol
  • az iPhone 8, az iPhone 8 Plus és az iPhone X modelleken a „fejlettebb hardveres és szoftveres kialakításnak“ köszönhetően a teljesítményfelügyelet hatásai kevésbé észlelhetők
  • bekerült egy maximális kapacitás nevű menüpont is
  • itt láthatjuk, hogy a készülék akkumulátorának mekkora a kapacitása az újkori állapotához képest
  • ha cserélni kéne, az iOS figyelmeztet majd
  • ez alatt látható, hogy a teljesítményfelügyelet éppen milyen állapotban leledzik, itt is lehet letiltani, ha úgy döntenénk

  Problémafelvetés:

  Alacsony töltöttségű akkumulátor és előrehaladott kémiai kor esetén, illetve hideg környezetben a felhasználók nagyobb valószínűséggel tapasztalhatnak váratlan leállásokat. Szélsőséges esetekben gyakrabban kerülhet sor leállásra, így a készülék megbízhatatlanná, illetve használhatatlanná válhat.

  Az iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7 és iPhone 7 Plus esetén az iOS dinamikusan kezeli a teljesítménybeli kilengéseket a készülékek váratlan leállásának megakadályozása érdekében, hogy ezáltal az iPhone továbbra is használható legyen. Kizárólag az iPhone-ok rendelkeznek ilyen teljesítményfelügyeleti funkcióval, más Apple-termékek nem.

  Működése közben a teljesítményfelügyelet megvizsgálja a készülék hőmérsékletét, az akkumulátor töltöttségi szintjét és az akkumulátor impedanciáját. Ha a jellemzők alapján szükséges, az iOS dinamikusan szabályozza néhány rendszerkomponens – például a CPU és a GPU – teljesítményét a váratlan leállások megakadályozása érdekében. Így a készülék saját maga kiegyenlíti a terhelést, aminek köszönhetően megvalósul a rendszerfeladatok egyenletesebb eloszlása, és nem lépnek fel nagyobb mértékű és gyorsabb teljesítménybeli kilengések.

  Előfordulhat, hogy a felhasználó nem vesz észre semmilyen változást a készülék mindennapos használata során. Az adott készülék teljesítményfelügyeleti szükségletétől függ, hogy a felhasználó mennyire érzékeli a változásokat. […]

  Alacsony akkumulátortöltöttség és alacsony hőmérséklet esetén ideiglenesek a teljesítményfelügyelet következtében fellépő változások. Ha a készülék akkumulátora kémiailag jelentősebben elöregedett, tartósabbak lehetnek a teljesítményfelügyelet következtében fellépő változások.

  Ennek az az oka, hogy az összes tölthető akkumulátor elhasználódik, tehát korlátozott az élettartamuk, és ezért idővel cserére szorulnak. Ha a fentieket tapasztalja, és szeretné fokozni a készülék teljesítményét, az akkumulátor cseréje megoldást jelenthet.

  Teljesítményfelügyelet:

  Az iOS 11.3-as verziójában fejlettebb a teljesítményfelügyeleti funkció, mivel rendszeresen megvizsgálja, hogy milyen szintű teljesítményfelügyeletre van szükség a váratlan leállások megakadályozásához. Ha az akkumulátor állapota megfelel a csúcsteljesítmény biztosításához szükséges követelményeknek, akkor a rendszer mérsékli a teljesítményfelügyelet intenzitását. Ha ismét sor kerül váratlan leállásra, akkor fokozódik a teljesítményfelügyelet. A vizsgálat folyamatos, ami adaptívabb teljesítményfelügyeletet tesz lehetővé.

  Amint romlik az akkumulátor állapota, úgy gyengülhet a csúcsteljesítmény biztosítására való képessége is. Az Akkumulátor állapota képernyőn megtalálható a Csúcsteljesítmény leadása szakasz is, ahol a következő üzenetek jelenhetnek meg.

   

  Forrás: imagazin.hu