• Látatlanul is nagyon várják már az új iPhone-okat az emberek

  A Loup Ventures frissen közölt felmérésében arra volt kíváncsi, vajon a meglévő iPhone felhasználók mekkora része és mire tervez váltani idén. Mint kiderült, biztos információk nélkül is sokan tervezik új eszköz beszerzését, és meglepően népszerűek már most a még meg sem jelent készülékek.

  A Loup Ventures, körülbelül fél évvel az idénre esedékes iPhone-ok bemutatása előtt annak járt utána, vajon mennyire érdeklődnek a potenciális vásárlók már most a készülékek iránt. Ehhez összesen 511, az Egyesült Államokban élő személyt kérdeztek meg terveikről, közülük 226-an jelenleg is iPhone felhasználók.

  Az eredmények magukért beszélnek, mégha a mintavételezés nem is volt feltétlen reprezentatív. A megkérdezettek 22%-a tervezi, hogy frissíteni fogja meglévő készülékét az idén megjelenő új modellek valamelyikére. Ez nemcsak azért meglepő, mert még közelében sem vagyunk a bemutatónak, és ilyenkor még a pletykák is jellemzően bizonytalanok, hanem mert tavaly sem volt sokkal másabb a helyzet.

  Biztosan emlékeztek még rá, hogy mekkora hype övezte, szinte az iPhone 7 bemutatása utáni első hónapoktól kezdve, az iPhone X-et, ami akkor még iPhone 8, simán iPhone, iPhone Edition és hasonló neveken futott. Na, tavaly, az évnek ugyanebben az időszakában, ugyanerre a felmérésre 23% mondta, hogy tervezi a frissítést a „jubileumi“ csodatelefonra.

  Mindössze tehát 1% az eltérés az érdeklődés tekintetében, ami – számomra legalábbis – mindenképpen meglepő, tudatában annak, hogy a 2018-as lineup várhatóan tartogat formabontó, eget rengető újdonságokat. Összehasonlítás képpen, az iPhone 7 előtt csak a megkérdezettek 15%-a jelezte igényét a hardvercserére.

  A fent említett 22%-kon felül további 20 százalék nyilatkozta, hogy bár tervezi ugyan a frissítést idén, de nem a legújabb modellekre, hanem a meglévő iPhone 8 vagy iPhone X valamelyikére. Összesen tehát a megkérdezettek 42%-a ütemezett be frissítést 2018-ra. Ebből 28% az iPhone 8-at, 18% az iPhone X-et és 51% a hamarosan bemutatott termékek valamelyik tervezi megvásárolni, a maradék 3%-ról nem szólt a fáma.

  Érdekes módon ez a visszafogottabb, de kiszámítható növekedés a Loup Ventures szerint jót fog tenni a részvényárfolyamnak (AAPL) is.

  Az alacsonyabb növekedés, kiszámíthatóbb iPhone igényt jelent. Elnézve az adatokat az elmúlt két évből úgy tűnik, az éves iPhone növekedés-ingadozás meg fog állapodni egy jóval előrejelezhetőbb 1-5%-os határon belül. A jó hír, hogy az előrejelezhetőbb iPhone növekedés, mégha az visszafogottabb tempójú is, pozitív hatással lehet az AAPL-re.

  Ahogy azt a disclaimerben is írják, a Loup Ventures, kockázati tőke elemző vállalat Research részlege időnként utána jár olyan kérdéseknek, amelyek valamilyen módon érintik őket. Ezek a kutatások tehát nem befektetési célt, hanem nagy vonalakban mért tájékoztatást szolgálnak. Nem kivétel ez alól a mostani felmérés sem – ezt érdemes fejben tartani az eredmények értékelésekor.

  Végezetül egy kis emlékeztető azoknak, akik nem figyeltek az elmúlt hónapokban. Minden jel arra mutat, hogy idén nem egy, nem kettő, hanem a tavaly megkezdett hagyományhoz híven egyenes három iPhone kerül bemutatásra. Egy 5,8-es OLED kijelzős iPhone X utód; ugyanennek nagyobb, Plus méretű verziója 6,5“-es kiszerelésben; végül pedig egy jóárasított 6,1“-es LCD kijelzős kistestvér azoknak, akik nem feltétlen fizetnék ki egy MacBook árát telefonra.

   

   

  forrás: imagazin.hu