• Infómorzsák az iOS 12 és iOS 13 kapcsán

  A Bloomberg News írt az idén érkező iOS 12-ről és a jövőre érkező iOS 13-ról is, valamint az Apple-ön belüli változásokról.

  Mark Gurman általában megbízható információkat szolgáltat az Apple-ről, így ha ő ír a Bloomberg News-nak, arról érdemes beszámolni.

  Gurman egy korábbi hírét folytatta most, melyről mi is beszámoltunk. A lényege az, hogy az Apple-nél is rájöttek, hogy újabban egyre több probléma van az iOS-szel és a macOS-szel és javítani akarják felhasználói megítélésüket.

  A cikkéből sok érdekesség kiderül, de leginkább az lesz meghatározó az Apple jövője kapcsán, hogy stratégiát váltanak az évente bemutatásra kerülő szoftverekkel.

  Megbízható források szerint ahelyett, hogy a mérnököket egy könyörtelen éves ütemtervvel terhelnék és az összes újítást egy frissítésbe tennék, az Apple a következő 2 évre koncentrál az iPhone és iPad operációs rendszere kapcsán. A cég továbbra is évente ad majd ki nagyobb frissítéseket, de a mérnököknek lesz beleszólása a funkciók eltolásába, ha nem készülnek el.

  John Gruber blogján véleményezte Gurman cikkjét és szerinte közel sem változik olyan nagyot az Apple fókusza:

  Ez a legjobb Gurman cikk az utóbbi időben, de nem vagyok biztos benne, hogy ez tényleg egy új stratégia lenne vagy csak a hallgatólagos beismerése a elmúlt évek történéseinek. Vegyük példának az Üzenetek iCloudban funkciót, melynek az iOS 11-gyel (és azt hiszem a macOS 10.13-mal) kellett volna megérkeznie, de még mindig nem elérhető. Jelenleg az iOS 11.3 béta tartalmazza, de még akkor is, ha ebben a hónapban megérkezik az iOS 11.3, közel fél évet késett. Számomra úgy tűnik, hogy az Apple egyszerűen reálisan látja a helyzetet és elismeri, hogy néhány projektet nem lehet egy év alatt befejezni. Nem számítok kevesebb iOS 12 újdonságra a WWDC-n, legfeljebb arra, hogy több kerül majd tényleg [a bemutatottak közül] az őszi frissítésbe.

  Gurman cikkéből az is kiderül, hogy a békésebb fejlesztési ritmus miatt az iOS 12 kódneve jelenleg “Peace” (Béke) lesz és az alábbi újdonságok kerülnek bele:

  • Animojik használata FaceTime hívás alatt
  • Jobb Siri integráció a főképernyő widget oldalán
  • Javított Ne zavarjanak mód, ami hívások elutasítására is képes
  • Egy új Részvények alkalmazás
  • Többjátékos módos kiterjesztett valóságot használó játékok lehetővé tétele

  Emellett arra is kitért, hogy mely funkciók NEM kerülnek be az iOS 12-be a nyugodtabb fejlesztés miatt, csak a 2019-ben érkező iOS 13-ba:

  • új főképernyő iPhone-on, iPaden és CarPlay felületen
  • füles alkalmazások iPaden (hasonlóan a macOS Sierra füles megoldásához)
  • egy alkalmazás két felületének futtatása osztott képernyős módban iPaden

  Bár ezek a funkciók sokkal érdekesebbek, mint az Animojis FaceTime, Siri vagy a Részvények alkalmazás, üdítő lenne egy olyan szoftverfrissítés is, amit nyugodtan telepíthetnénk idén ősszel.