• Íme a macOS a’la iOS

  Egy ügyeskezű dizájner elképzelte, milyen lenne, ha az univerzális alkalmazások annyira megihletnék az Apple-t, hogy a következő macOS kiadásában a rendszert teletűzdelnék iOS-es elemekkel. Meglepően jó…

  Még tavaly év végén énekeltük meg, hogy a rendszerint jól értesült Gurman tudomása szerint a 2018-ra várható, soronkövetkező iOS 12 és a macOS 10.14 egyik legvadabb újítása lesz az univerzális alkalmazások bevezetése. Ennek értelmében a fejlesztőknek lehetőségük lesz majd olyan appok készítésére, amelyek egyaránt elmuzsikálnak iPhone-on, iPaden és Macen is.

  A következő évtől kezdve a szoftverfejlesztőknek módukban áll majd olyan különálló alkalmazások fejlesztése, amelyek egyszerre működnek érintőképernyővel, egérrel és trackpaddel, attól függően, hogy az iPhone-os és iPadek operációs rendszerén vagy Macen futnak – írta Gurman.

  A Marzipan kódnéven fejlesztett újdonság létállapota még Gurman szerint is elég bizonytalan, egyáltalán nem biztos, hogy meg is valósul a projekt. Erre már csak azért is reális az esély, mert ahogy az már köztudott, az Apple úgy határozott, idén inkább visszább vesz majd a fejlesztési tempóból a stabilitás érdekében. Ez egyben azt is jelenti, hogy a hasonló, nagyobb volumenű fejlesztések jövőre csúszhatnak.

  A tervek még mindig változóban, ahogy a forrásaim mondták, szóval az implementáció még változhat, de akár az egész projektet is lefújhatják – írta Gurman

  Lényeg a lényeg, hogy benne van a pakliban valami hasonló iOS – macOS „összeolvadás“. Ezt az elképzelést vitte tovább és vizualizálta Álvaro Pabesio, megfűszerezve egy kis macOS-es Control Centerrel, újragondolt menüsávval, rendszerszintű Dark Mode-dal és még sok aprósággal. Íme:

  A legszembetűnőbb változás a menüsávval történt. Igazából az egész „sáv“ jelleg eltűnt, helyette jobb oldalon egy, az iOS 11-ben bemutatott Control Centerre hajazó menü kapott helyet, bal oldalon pedig a klasszikus menügombok.

  Másik érdekesség a rendszerszintű Dark Mode. Bár a macOS valamilyen szinten beállítható a sötét téma, az leginkább csak a menüsávra és a Dock-ra terjed ki. Pabesio ezzel szemben rendszerszinten is el tudná képzelni a dolgot, ami a képeket elnézegetve valóban jól mutatna. 

   

   

  forrás: imagazin.hu