• Az Apple bemutatta az iPhone X-et – árak, megjelenés, technikai adatok

  Ahogyan az a mai Apple eseményen várható volt, az Apple végre bemutatta az új iPhone X készüléket, így az iPhone 3 év után teljesen új külső designt kapott.

  Apple iPhone X árak, megjelenés, technikai adatok

  Az előzetesen kiszivárgott pletykák teljesen igaznak bizonyultak a külső megjelenést illetően, hiszen szinte teljes mértékben úgy néz ki az iPhone X, mint ahogyan az az előzetes fotókon és koncepciókon látható volt.

  Kijelző és design

  A legnagyobb változást kétségtelenül az új kijelző jelenti, amely mostantól szinte a készülék teljes előlapját lefedi. Az új, Super Retina kijelző egy továbbfejlesztett OLED-technológiára épül, amely kiküszöböli a megszokott OLED-kijelzők gyengébb fényerejét, szűkebb színspektrumát és színhelyességét, ezáltal egy közel tökéletes kijelzőt alkotva.

  Természetesen ez az új kijelző is támogatja a True Tone technológiát, amely a kijelző színhőmérsékletét a készülék külső környezetéhez, fényviszonyaihoz igazítja.

  A felbontást tekintve egy 2436×1125 pixeles kijelzőről beszélünk, ami 5.8-inches méretben 458ppi pixelsűrűséget jelent, tehát bátran kijelenthető, hogy a legélesebb kijelző, amelyet valaha iPhone készülékben láthattunk. (Az iPhone 8 pixelsűrűsége 326ppi, míg az iPhone 8 Plus esetén ez 401ppi.)

  Összességében tehát adott egy mostaninál fényesebb kijelző, amely valós fekete árnyalatok megjelenítésére alkalmas, 1 000 000:1-hez kontrasztaránnyal, True Tone technológiával, kiemelkedő színhelyességgel, HDR, Dolby Vision, HDR10 és 3D Touch támogatással.

  Az iPhone X kerete szebészeti minőségű rozsdamentes acélból készült, míg a hátlap üvegborítást kapott annak érdekében, hogy támogassa a vezeték nélküli töltést. Maga a hátlapon és az előlapon található üvegréteg is frissült, amely még ellenállóbb és erősebb lett – természetesen a jelenlegi mértékű víz- és porállóság megtartásával.

  Face ID

  A kijelző után az iPhone X második legnagyobb újdonsága a Touch ID-t leváltó Face ID technológia, amely lehetővé teszi, hogy az arcunkkal feloldjuk a készülék zárolását.

  Annak érdekében, hogy a Face ID működjön, rengeteg különböző szenzor kapott helyet az előlapi kamera mellett.

  Az arcfelismerés közben az iPhone X több mint 30 ezer, láthatatlan IR-pontot vetít ki az arcra, amelynek mintáját azonosítja később. Ez a technológia kizárólag csak az arca összpontosít, tehát a haj megváltoztatása, a szemüveg vagy szakál viselése egyáltalán nem tudja befolyásolni a működését.

  Tehát itt nem egy egyszerű képfelismerésről van szó, hanem a háttérben az úgynevezett A11 Bionic chip végzi a munkát, amely a valaha volt legerősebb chip a mobilpiacon, ami saját neurális motorral is rendelkezik. A neurális motor pedig a gépi tanulás elengedhetetlen része. Tehát a Face ID folyamatosan tanulja és monitorozza az arcunkat, nyomon követve az öregedést, a haj vagy szakáll növekedését és mindig alkalmazkodik.

  Természetesen egy ilyen remek és komplex technológia használható mókásabb dolgokra is, mint például az iMessage Emoji ikonok valós idejű mozgatása és animációja az aktuális arckifejezésünknek megfelelően, avagy más néven: Animoji.

  Kamera

  Szintén elvárt igény volt, hogy a kamera is tovább fejlődjön az iPhone X készülékben, amely bár felbontását tekintve marad 12 megapixeles, immár dupla képstabilizálással rendelkezik, valamint szoftveresen rengeteget fejlődött a képfeldolgozás, amelynek eredményeképpen a portré mód mellett valós idejű stúdiómegvilágítás-effekteket is kapunk.

  Itt fontos kiemelni, hogy a stúdiómegvilágítás-effektek nem hagyományos filterek, hanem a mélységérzékelős kamerákat és az arcfeltérképezést egyesítve műtermi megvilágítás hatását alkotja.

  A videó tekintetében most már lehetőség van 4K 60 fps, illetve 1080p 240 fps lassított felvételeket készíteni.

  A kamera esetén fontos megemlíteni, hogy nem csak a hátlapi kamerák, hanem az előlapi kamera is frissült, így akár szelfi készítés közben is lehet Portré módot használni.

  A11 Bionic chip

  Ahogyan azt a Face ID résznél megemlítettem, az A11 Bionic chip egy teljesen egyedülálló a mobiliparágban, amelynek legfontosabb tulajdonsága a neurális motor.

  A teljesítményét tekintve négy energiatakarékos magja akár 70%-kal, a nagy számításigényű feladatokat kiszolgáló két magja pedig akár 25%-kal gyorsabb az A10 Fusion chiphez képest. Amennyiben pedig szükség van rá, akkor akár mind a 6 magot képes használni a rendszer egyszerre.

  Mind ez a teljesítmény adja az alapját a neurális motornak, amely a gépi tanuláshoz lett kifejlesztve, a gépi tanulás pedig a mesterséges intelligencia egy formája, amely lehetővé teszi, hogy a készülék megfigyelésre építve folyamatosan tanuljon. Ez szükséges az arcfelismeréshez, valamint a kiterjesztett valósággal kapcsolatos műveletek hatékony elvégzéséhez.

  Vezeték nélküli töltés

  Az Apple töretlenül halad előre egy vezeték nélküli világ megteremtésében, így ezúttal a töltő vezetéken volt a sor, hogy felváltsa egy sokkal modernebb, vezeték nélküli megoldás – amivel ráadásul már az sem probléma többé, ha valaki a Lightning-csatlakozós fülest bedugva szeretné tölteni a készülékét zenehallgatás közben.

  A gyakorlati megvalósítást tekintve az iPhone X Qi szabványú töltőkkel kompatibilis.Ilyen típusú vezeték nélküli töltőket már forgalmaz például a Belkin vagy a Mophie is.

  Egy mondat erejéig érdemes megemlíteni még az AirPower-t is, ami az Apple saját vezeték nélküli töltője lesz, és egyszerre fogja majd tudni tölteni az új iPhone, Apple Watch és AirPods termékeket, a 2018-as megjelenést követően.

  Megújult iOS

  Mivel az iPhone X esetében már nincs többé Home gomb, ezért számos alapvető iOS funkciót újra kellett gondolniuk a tervezőknek.

  A Főképernyő elérése innentől egy felfelé söprő mozdulattal fog történni, hasonlóan, mint ahogyan eddig a Vezérlőközpontot tudtuk aktiválni.

  A Vezérlőközpontot pedig úgy fogjuk tudni elérni, mint ahogyan most az Értesítési központot. Egyelőre tehát kérdés marad, hogy az Értesítési központot innentől hogyan fogjuk majd tudni elérni. Úgy véljük, hogy a kijelző kinyúló “szarvacskái” esetén a bal oldalin lefelé húzva az Értesítési központ, a bemutató videók alapján pedig a jobb oldalin a Vezérlőközpont lesz elérhető.

  Itt megjegyeznénk, hogy az Apple a fejlesztőknek nem engedi, hogy a belógó előlapi érzékelőkkel, a TrueDepth kamerarendszerrel egy színű állapotsort adjanak az alkalmazásaikhoz, hogy így az érzékelősáv a háttérbe olvadjon.

  A Siri eléréséhez pedig elég majd hosszan tartani a bekapcsoló gombot.

  iPhone X árak és megjelenés

  Az iPhone X október 27-től lesz előrendelhető és november 3-tól lesz megvásárolható az első körös országokban, amibe a jelek szerint most hazánk is beletartozik.

  A hazai árak tekintetében a 64GB-os változat 379 990 Ft, a 256GB-os változat pedig 436 990 Ft-ért lesz megvásárolható.

  Forrás: szifon.com