• Az Apple bemutatta az iPhone 8-at és 8 Plus-t – árak, megjelenés, technikai adatok

  A mai eseményen az Apple bemutatta az iPhone 8 és iPhone 8 Plus készülékeket, így akik nem váltanak az 5,8″-es iPhone X-re, vagy ragaszkodnak a Touch ID-hoz azok számára megmarad az iPhone 7 és 7 Plus esetén megszokott 4,7″-es és 5,5″-es méret.

  Apple iPhone 8, 8 Plus árak, megjelenés, technikai adatok

  Az új készülékek üveg hátlapot, vezeték nélküli töltést, frissített kamerát és új A11 Bionic chipet kaptak, csak hogy a legfontosabb újdonságokat említsük. De nézzük meg részletesen!

  iPhone 8 – Elöl-hátul üveg design

  Az iPhone 8 modellekkel az Apple visszatért az iPhone 4 és iPhone 4s esetén már megismert üveg hátlaphoz. Az új üvegtípus esetén viszont külön kiemelték, hogy kifejlesztettek egy újfajta üveget, melyet lézeres hegesztésű acél alátéttel és űrtechnológiai minőségű alumínium oldalszegéllyel erősítettek tovább, és mikron pontosságú kialakítással tettek ellenállóvá a vízzel szemben.

  A telefon elejét és hátulját is 50 százalékkal mélyebb megerősítő réteggel ellátott, egyedi fejlesztésű üveg borítja. Az üveget egy újfajta alátámasztó acélréteg és a 7000-es sorozatú alumíniumból készült, erősebb oldalszegély teszi még ellenállóbbá. A zsírtaszító bevonatról pedig egyszerűen letörölhetők a foltok és az ujjnyomok.

  Az új készülékek három új színváltozatban érkeznek: asztroszürke, ezüst és az új arany árnyalat. A telefonok egy hatrétegű festési eljárás révén nyerik el opálosan árnyalt, mély tónusú színüket. Az alumínium oldalszegély pedig gyönyörűen harmonizál az üvegborítás színével.

  A készülékek megtartották az iPhone 7-ben elérhetővé vált por- és cseppállóságot valamint vízlepergetést, tehát vízállóságot még most sem kaptak, viszont vízbe merítés, ráfröcskölt folyadék és por ellen is védve vannak. Az üveg hátlap pedig egyúttal magával hozta a vezeték nélküli töltés lehetőségét is.

  Az iPhone 8 újratervezett sztereó hangszórói mélyebb basszussal és 25 százalékkal hangosabban szólnak.

  Retina HD-kijelző True Tone techno­lógiával

  Természetesen az új kijelző is támogatja a True Tone technológiát, amely a kijelző színhőmérsékletét a készülék külső környezetéhez, fényviszonyaihoz igazítja.

  A felbontást tekintve az iPhone 8 esetén 1334×750 @326ppi, az iPhone 8 Plus esetén pedig 1920×1080 @401ppi pixeles kijelzőről van szó, 1400:1-hez tipikus kontrasztaránnyal, P3 színtartománnyal.

  Megújult kamera új szenzorral és képfeldolgozó processzorral

  A kamera megapixelre nem változott, de új szenzort, színszűrőt, A11 képfeldolgozó processzort (ISP) kapott, ami gyorsabb autofókuszt és hardveres zajszűrést is támogat már, a négy LED-es True Tone vaku pedig immár képes a lassú szinkron funkcióra is. Fontos újdonság még, hogy az iPhone 8 Plus-on valós idejű stúdiómegvilágítás-effekteket is kapunk, amelyek nem hagyományos filterek, hanem a hátlapi kamerákat használva műtermi megvilágítás hatását alkotja.

  A videó tekintetében most már lehetőség van 4K 60 fps, illetve 1080p 240 fps lassított felvételeket készíteni.

  Új A11 Bionic chip

  Az A11 Bionic chip egy teljesen egyedülálló a mobiliparágban, amelynek legfontosabb tulajdonsága a neurális motor. A teljesítményét tekintve négy energiatakarékos magja akár 70%-kal, a nagy számításigényű feladatokat kiszolgáló két magja pedig akár 25%-kal gyorsabb az A10 Fusion chiphez képest. Amennyiben pedig szükség van rá, akkor akár mind a 6 magot képes használni a rendszer egyszerre.

  Mind ez a teljesítmény adja az alapját a neurális motornak, amely a gépi tanuláshoz lett kifejlesztve, a gépi tanulás pedig a mesterséges intelligencia egy formája, amely lehetővé teszi, hogy a készülék megfigyelésre építve folyamatosan tanuljon. Ez szükséges az iPhone X esetén az arcfelismeréshez, az iPhone 8 és 8 Plus esetén pedig a kiterjesztett valósággal kapcsolatos műveletek hatékony elvégzéséhez.

  Vezeték nélküli töltés

  Az Apple töretlenül halad előre egy vezeték nélküli világ megteremtésében, így ezúttal a töltő vezetéken volt a sor, hogy felváltsa egy sokkal modernebb, vezeték nélküli megoldás – amivel ráadásul már az sem probléma többé, ha valaki a Lightning-csatlakozós fülest bedugva szeretné tölteni a készülékét zenehallgatás közben.

  A gyakorlati megvalósítást tekintve az iPhone 8 és 8 Plus a Qi szabványú töltőkkel kompatibilis. Ilyen típusú vezeték nélküli töltőket már forgalmaz például a Belkin vagy a Mophie is.

  Egy mondat erejéig érdemes megemlíteni még az AirPower-t is, ami az Apple saját vezeték nélküli töltője lesz, és egyszerre fogja majd tudni tölteni az új iPhone, Apple Watch és AirPods termékeket, a 2018-as megjelenést követően.

  iPhone 8 és 8 Plus hazai árak és megjelenés

  Az iPhone 8 esetén ilyen árakkal kell számoljunk:

  • 64GB: 264990Ft
  • 256GB: 321990Ft

  Az iPhone 8 Plus ezzel szemben:

  • 64GB: 303990Ft
  • 256GB: 360990Ft

  Az iPhone 8 és 8 Plus szeptember 29-től lesz megvásárolható az első körös országokban, amibe a jelek szerint most hazánk is beletartozik.

  Forrás: szifon.com