• A duplakamerás iPhone már a múlté, jöhet a triplázás!

  Három még gombócból is sok, nem hogy kamerából egyetlen telefonba! Pedig ha igazat beszéltek a tajvani Economics Daily News forrásai, jövőre, azaz 2019-ben már érkezhet az első, háromszemű iPhone. A képek minősége feltehetően nem fog exponenciálisan növekedni, de az éjszakai fotózásban jól jöhet!

  2016-ban, az iPhone 7 bemutatásakor elég nagy számba ment, hogy a Plus modell duplakamerát kapott. Bár mára már nem különösebben lepődünk meg, ha kétlencsés okostelefont látunk, akkoriban ez még relatíve újdonságnak számított, noha mint a legtöbb technológiai fejlesztésnél, nem maga az Apple volt az első, aki előrukkolt a megoldással. Ettől függetlenül mindenképp az elsők között voltak, és nagyban hozzájárultak annak befutásához.

  A duplakamerának számos előnye is van, gondoljunk itt elsősorban a portré mód nyújtotta vizuális élvezetekre, vagy a kétszeres optikai zoomra. Igen ám, de a kameratechnológia fejlődése azóta sem pihent, lassan elérkezik az idő, hogy a két kamera háromra bővüljön. Konkurens gyártók mostanában jöttek elő az első ilyen jellegű telefonokkal, úgy tűnik, az iPhone-ra sem kell már sokat várni.

  A tajvani székhelyű, közepes megbízhatónak számító Economic Daily News úgy értesült, hogy a 2019-es iPhone felhozatal legalább egyik, de lehet, hogy több tagja is megkapja majd a „harmadik szemet“.

  A jelentés szerint mindez 5x-ös zoomot fog eredményezni, bár abba nem mentek bele, hogy optikai, digitális vagy hibrid értelemben értik, pedig nem mindegy. Abból kiindulva, hogy az egylencsés iPhone 8 5x-ös digitális; a kétlencsés iPhone X pedig 10-szeres digitális és kétszeres optikai nagyítást tesz lehetővé, az ötös szorzó valószínűleg az optikai zoomra vonatkozhat.

  A három optikából álló kamerarendszereket általában úgy szokás felosztani, hogy az elsődleges, nagy felbontású lencse mellé helyeznek még egy kisebb felbontású telefotó lencsét (ez jelenleg a kétkamerás iPhone-ok második tagja), illetve egy, a felbontásban a kettő közé eső, alacsony rekeszértékű monokróm segédoptikát. A kombináció legnagyobb erénye nem is az optikai zoom, hanem az éjszakai fotózás terén mutatkozik. A három kamera, algoritmusok által összevarázsolt képe nagy előrelépést jelenthet a területen, ami hagyományosan a mobilos fotózás rákfenéje.

  Bár a hír teljesen reálisnak tűnik, mérget azért még ne vegyünk rá addig, amíg Ming-Chi Kuo vagy Gurman meg nem erősíti, hiszen továbbra is ők rendelkeznek a legmegbízhatóbb beszállítói forrásokkal.

  Ettől függetlenül azért megállapítható a tendencia, hogy az iPhone-ok kamerája körülbelül két évente ugrik egy nagyobbat minőségben. Kuo már megénekelte, hogy a 2018-as modelleknél ne számítsunk semmilyen nagy dobásra e téren, így 2019-ben egészen biztosan remélhetünk valami fejlődést. Hogy ez most a triplakamerát jelenti-e, majd később eldől…

   

  forrás: imagazin.hu